Prihláste sa do newslettra a buďte v kurze.
Nordic walking pre seniorov: Ako začať so severskou chôdzou?

Nordic walking pre seniorov: Ako začať so severskou chôdzou?


Verte tomu či nie, pohyb po päťdesiatke nemusí byť nudný ani príliš náročný. Len si to predstavte: vychutnávate si krásny deň vonku, kráčate v prírode a zároveň posilňujete celé telo. To je nordic walking, alebo po našom, severská chôdza.

Čo je to nordic walking?

Hľadáte komplexné cvičenie pre seniorov, ktoré je ohľaduplné k vášmu veku, ale zároveň efektívne pre zlepšenie kondície a sily? Už viac hľadať nemusíte. Nordic walking je mimoriadne šetrný k telu a je pre ľudí po päťdesiatke obzvlášť vhodným športom. Kombinuje v sebe chôdzu s používaním špeciálnych palíc, vďaka ktorým sa do pohybu zapájajú svaly celého tela, pri chôdzi teda pracujú nielen nohy, ale aj trup či ramená. Používanie špeciálnych palíc navyše pri chôdzi rozkladá váhu a znižuje zaťaženie kĺbov, najmä kolien a bedier. Minimalizuje tak riziko zranení a poskytuje stabilitu pri pohybe, čo je kľúčové pre udržanie rovnováhy a prevenciu pádov. A čo je na tom najlepšie? Nordic walking môžete robiť kdekoľvek – v parku, v lese alebo jednoducho na chodníku pod vašimi oknami!

Účinky severskej chôdze

Aktívne starnutie je o udržiavaní si vitality a radosti zo života a nordic walking vám pomôže zlepšiť nielen rovnováhu, koordináciu či držanie tela. Okrem fyzických výhod prináša aj neprehliadnuteľné sociálne aspekty. Vďaka takýmto pravidelným prechádzkam môžete zostať v kontakte s priateľmi či nadobudnúť nové známosti. Takže ak sa vám nechce kráčať osamote, vytvorte si stabilnú skupinku a vydajte sa spolu za dobrodružstvom. Smiech a dobrá nálada sú zaručené!


Spoznajte krásy vášho okolia vďaka severskej chôdzi

Nordic Walking nie je len o cvičení a príležitostiach, ako sa socializovať aj po päťdesiatke. Je to tiež skvelý spôsob, ako sa spojiť s prírodou a užívať si krásy okolia. Predstavte si východ slnka nad lúkou alebo pokojnú prechádzku lesom. Každý krok sa ráta, každý vás totiž priblíži k zdravšiemu a šťastnejšiemu ja.

Ako na nordic walking

Ak ste doteraz s cvičením neboli kamaráti, nevadí. Začiatky sú s nordic walkingom naozaj jednoduché. Potrebujete len pohodlné oblečenie, dobrú obuv a samozrejme, špeciálne palice. Ak si nie ste istí, ako začať a cítite, že na to nechcete byť sami, zapojte sa do niektorej zo skupiniek, ktoré sa severskej chôdzi venujú. Na internete ľahko nájdete kurzy či stretnutia pre začiatočníkov, ktoré vás motivujú a cvičenie po päťdesiatke bude pre vás hračkou.

Objavujte krásy okolia vďaka severskej chôdzi.

Nezabudnite na palice

Tajomstvom nordic walkingu sú špeciálne palice, ktoré sú nevyhnutnou výbavou. Sú ľahšie ako turistické alebo lyžiarske a namiesto obyčajných pútok majú ergonomický úchop, ktorý fixuje dlaň. Zakončené sú kovovým hrotom, vhodným na chôdzu po mäkkom, trávnatom povrchu, a majú tiež odnímateľnú gumovú koncovku, ktorá je ideálna na asfalt. Cena palíc na nordic walking začína na hranici 30 eur, pre začiatočníkov je však najlepšie zvoliť si nastaviteľné palice, ktoré by mali siahať približne do výšky vášho pása, teda asi 65% vašej výšky. Nebojte sa, palice na nordic walking budú určite dobrou investíciou a už po prvých prechádzkach budete cítiť, ako sa vaše telo prebúdza a energia narastá.


Nebojte sa začať

Takže, milí seniori, je čas vyraziť von a objaviť čaro severskej chôdze. Ak vás táto aktivita veľmi neoslovila, nelámte nad sebou palicu a hýbte sa aj v pokročilom veku, či už s nordic walkingom, jogou na stoličke alebo iným športom pre seniorov. Na tom, aký typ pohybu si vyberiete, totiž napokon až tak nezáleží. Dôležité je udržať sa aktívnymi a užívať si každý deň naplno. Tak na čo ešte čakáte? Poďme na to!


Autor článku: Jana Stanková

Neviete si dať rady pri výbere správneho kurzu?

×