Prihláste sa do newslettra a buďte v kurze.
Noste si dovolenku so sebou
Noste si dovolenku so sebou

Noste si dovolenku so sebou

Na dovolenku chodíme oddychovať, relaxovať, zresetovať, vypnúť. Na dovolenku si chodíme dovoľovať! Chodíme k moru, na turistiku, spoznávame iné krajiny, kempujeme, alebo zdolávame vrcholky hôr. Týždeň, dva, tri v roku, si dovolíme všetko.

Prečo potrebujeme vypnúť?

Od čoho si potrebujeme tak oddýchnuť? Prečo si 50 týždňov v roku vytrvalo zakazujeme, odopierame, nedoprajeme, aby sme si potom 14 dní dovolili všetko? Tvrdíme, že máme cez rok veľa práce a na oddych nám neostáva čas. Dokážeme si pripustiť, že sa v tomto odhade môžeme mýliť?

Mindfulness je umenie nemyslieť 

Mindfulness je schopnosť byť prítomný v danom okamihu a všímať si svet okolo seba. Ide o vedomé vnímanie svojich myšlienok, emócií, telesných pocitov a okolitého sveta. Zahŕňa prijatie vlastných pocitov a myšlienok bez posudzovania a učí nás, že naše myšlienky a pocity nie sú totožné s našou identitou. Sú skôr niečím, čo máme v hlave takpovediac od prírody, ale málokto vie, že kedykoľvek sa ich môžeme zbaviť, vymeniť za nové, alebo aspoň za iné. Denne ich naším mozgom prejdú tisíce. Väčšina z nich zahŕňa starosti, obavy, asociácie, urputné plánovanie budúcnosti či únik do sveta spomienok. Často sa stáva, že naše myšlienky, najmä tie o nás samých, sa ukážu byť mylné. Vedieť si takýto omyl priznať, je jedným z krokov na ceste k sebapoznaniu. 

Deň bude mať vždy 24 hodín

S tým, žiaľ, veľa nenarobíme, ale s tým, ako ich využijeme, vieme urobiť mnoho. Pozrime sa spolu na zopár krokov, ktoré našu každodennú rutinu dokážu pretvoriť na dni plné zadosťučinenia, naplnenia, relaxu a duševnej pohody. Tak, aby sme si vytúženú dovolenkovú náladu dokázali dopriať aj v bežný deň.

Noste si dovolenku so sebou
Sebapoznanie znamená spoznať sa po všetkých stránkach, aj silných aj slabých.

Krok 1: Poznáte sa?

Väčšina ľudí si pod sebapoznaním predstavuje ezoteriku, spirituálne praktiky, ponáranie sa do hĺbok vlastnej duše, šamanské rituály, alebo meditácie. V našom ponímaní je však sebapoznanie založené na jednoduchom vedeckom zmýšľaní a všetko, čo k nemu potrebujete, je obyčajný papier, pero a stopky alebo mobilnú aplikáciu.

Aby ste zistili, či si cez deň dokážete nájsť viac času na seba, potrebujete vedieť, do čoho svoj čas investujete. Až 31% ľudí stráca denne v priemere 30 minút času a 16% ľudí až 2 hodiny. Ak jednoducho dokážeme zrátať koľko nám trvá cesta do práce, koľko času trávime odpovedaním na našu korešpondenciu, koľko varením večere, alebo pozeraním filmov, ľahko zistíme, či je naša predstava o čase zhodná s realitou.

 Je pocit, že na seba nemáme čas, skutočne pravdivý? Táto minianalýza nám poskytne dáta na započatie zmeny. Ak napríklad naša predstava presná je, ale nepáči sa nám, môže nás to motivovať k zmene. Náš deň nikdy nebude mať viac hodín, ale možno v sebe ukrýva viac času, než sme si mysleli. A ako tento skrytý čas využijeme je len na nás.

Krok 2: Viac času pre seba každý deň

S číslami máme v rukách reálne hodnoty, s ktorými môžeme kalkulovať. Ak sa nám napríklad nepáči, koľko času trávime za počítačom a cítime potrebu byť viac fit, logicky, potrebujeme začať cvičiť. Tridsať minút pred počítačom môžeme rozmeniť na intenzívnych pätnásť minút cvičenia. Ak prídeme na to, že nám niektoré úlohy zaberajú veľa času, môžeme sa zamyslieť nad tým, napríklad v akej fáze dňa sa im venujeme. Organizovanie opakujúcich sa úloh do jedného celku je jednou zo zásad dobrého časového manažmentu.

Ak vieme, že dnes musíme urobiť niečo dôležité, posnažme sa to urobiť hneď ráno! Po dosiahnutí tohoto cieľa sa môžeme vrhnúť do iných úloh s pocitom zadosťučinenia, že dnes sme už niečo dôležité urobili. Zmeny sú náročné, ale s jasne stanoveným cieľom sa ľahko stanú zvykom a neskôr aj rutinou. Takmer všetci úspešní ľudia tvrdia, že pozitívne návyky sú na nezaplatenie.

 Krok 3: Menej je väčšinou viac

V angličtine existuje výraz, post-vacation burnout, ktorý v preklade znamená vyhorenie po dovolenke. Tento výraz vypovedá o pocite hrôzy, ktorý mávame pri pomyslení, koľko zameškanej práce a netrpezlivých klientov nás po návrate z dovolenky čaká.

Aj dobrého veľa škodí, a preto je niekedy lepšie dopriať si menej. Menej učenia vedie k lepším výsledkom. Ak sa budeme napríklad učiť intenzívne dve hodiny, je otázne koľko si budeme aj pamätať a na ako dlho. Keď dve hodiny rozložíme do kratších intervalov a prestriedame inými aktivitami, dáme tým mozgu priestor na oddych. Nielen, že sa viac naučíme, ale naučené si aj dlhšie zapamätáme.

Podobne sa môžeme pozerať aj na čakanie. Prečo by sme mali na niečo čakať? Prečo sa v rade pri pokladni radšej nepoobzeráme okolo očami zvedavého dieťaťa? V každom momente máme možnosť postrehnúť niečo nové, inšpirovať sa, objaviť niečo nevšedné alebo nečakané. Nájsť si priestor na relax sa dá kdekoľvek a kedykoľvek.

Noste si dovolenku so sebou
Ste si naozaj istí, že doma nás už nič neprekvapí?

Krok 4: Na obzore: Nové obzory

Dovolenka je akýmsi ekvivalentom vykročenia z komfortnej zóny. Ocitáme sa v neznámom prostredí, nehovoríme rovnakým jazykom a nerozumieme miestnym zvykom. Opúšťame rutinu a žiada sa nám zažiť niečo nové. Ale sme si naozaj tak istí, že doma nás už nič neprekvapí?

Na nákup môžeme kráčať so zamysleným pohľadom zarytým do zeme, alebo jednoducho veriť nohám, že idú správnym smerom, rozhliadnuť sa a pozorovať okolitý svet. Behať sa dá napríklad aj tak, že sa začneme pozerať dovnútra, načúvať vlastnému telu a nechať pocity a vnemy iba plynúť. Vyberte sa do mesta nevychodenými chodníčkami, uličkou, ktorou ste ešte nikdy nešli, alebo si to pre zmenu skúste na kolobežke, skútri, či bicykli.

Každý deň je plný nových príležitostí a zážitkov.

Krok 5: Staňte sa turistom vo vlastnom meste

Radi prepadáme predstave, že v meste, v ktorom žijeme, sme už všade boli a všetko poznáme. Čo tak si to overiť na vlastnej koži? Staňte sa turistom vo vlastnom meste! Možno zistíte, že jedno z najlepších vietnamských bistier v Bratislave sa nachádza na prízemí petržalského paneláku medzi obchodom s vodnými fajkami a potápačskými potrebami.

Využite príležitosť hovoriť cudzím jazykom s cudzincami vo vašom meste. Existujú internetové komunity plné záujmových skupín, kde si nielenže môžete precvičiť cudzí jazyk, ale aj spájať sa s ľuďmi, ktorí majú podobné záľuby.

Každý deň je plný nových príležitostí a zážitkov. Jediné čo treba, je dať im priestor. Ak tieto drobné, každodenné momenty dokážeme pospájať do nových návykov, jedného dňa zistíme, že takú dovolenku vieme zažívať každý deň. A na tú ozajstnú sa namiesto úniku z reality budeme pozerať, ako na príležitosť spoznať niečo nové. Na návrat do práce sa budeme tešiť, lebo sme objavili spôsob, ako si delikátne okoreniť všednosť.

Ak vás táto téma zaujala, prihláste sa na náš kurz Noste si dovolenku so sebou”, na ktorom vás lektor Daniel Kráľ naučí, ako si urobiť dovolenku každý deň, aj vo vlastnom meste. 

“Dovolenka je čas, ktorý pracovníkom pripomenie, že práca môže fungovať aj bez nich.”

– Earl Wilson, americký novinár

Neviete si dať rady pri výbere správneho kurzu?

×