Prihláste sa do newslettra a buďte v kurze.
Ako vzdelávaním sa v jazykových kurzoch zachránite vašu myseľ od predčasného starnutia?

Ako vzdelávaním sa v jazykových kurzoch zachránite vašu myseľ od predčasného starnutia?


Myslíte si, že začať sa učiť cudzí jazyk „na staré kolená“ sa už neoplatí? Opak je pravdou!

Čím sme starší, tým viac cítime, ako náš mozog „lenivie“. Už sa nám nechce pamätať si telefónne čísla, veď máme všetky uložené v mobile. Alebo je nám zaťažko, keď si máme spomenúť na náš obľúbený recept a myslíme si, že starnutie je jednoducho o tom – začíname veci zabúdať a je to prirodzené. Menej sa však už hovorí možnostiach, ako môžeme tento proces starnutia spomaliť.

Ako si udržať mozog v kondícii?

Mozog je ako sval – čím menej s ním cvičíme, tým je ťažkopádnejší a rozmýšľať nás doslova bolí. Ak ho však začneme pravidelne precvičovať, odvďačí sa nám rezkou mysľou a rýchlymi reakciami. Ale ako na to? Jedným z výborných spôsobov, ako docieliť svižný um, je začať sa učiť cudzí jazyk.


Jazykové vzdelávanie – ako cvičiť mozog po celý život

Prečo sa učiť cudzie jazyky aj vo vyššom veku? Áno, pravidlo „koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom“ platí aj vo vyššom veku, ale možnosť dohovoriť sa v cudzej krajine nie je tým najdôležitejším z dôvodov, prečo je dobré s cudzími jazykmi začať aj teraz. Napríklad taká taliančina pre seniorov vám nebude osožná len v zahraničí na dovolenke. Vďaka každej absolvovanej lekcii sa vám zároveň v mozgu vytvoria nové prepojenia, ktoré majú pozitívny vplyv na každodenné fungovanie.

Ako vás angličtina pre seniorov naučí používať počítač

Ak sa prihlásite do kurzu, nebudete sa učiť iba cudzí jazyk. Jazykové kurzy pre seniorov často prebiehajú online, z pohodlia domova, a na to, aby ste sa vôbec mohli pripojiť, treba si oprášiť alebo nadobudnúť počítačové zručnosti. Popri osvojovaní si nových slovíčok tak zároveň získate väčšiu istotu pri používaní počítača, čo vám zvýši sebavedomie a otvorí nové možnosti, ako komunikovať so svetom. Nové kontakty prináša aj samotný jazykový kurz, kde sa stretnete s podobne naladenými spolužiakmi a tieto známosti môžete rozvíjať, aj keď vaša lekcia angličtiny pre seniorov skončí. 

Ako cvičiť mozog počas jazykového kurzu a zároveň si zdokonaliť počítačové zručnosti.

Nemčina pre seniorov nemusí byť strašiakom

Nebojte sa, rozumieme aj tomu, ak máte pred cudzími jazykmi rešpekt. Začať sa po päťdesiatke učiť po nemecky, anglicky či španielsky môže vyzerať ako veľký záväzok, no treba mať na pamäti, že rozvoj a rast sú celoživotné procesy a začať sa učiť niečo nové aj vo vyššom veku nie je hanba, práve naopak. Napríklad taká nemčina pre seniorov je dobrou príležitosťou, ako spoznať nových ľudí v podobnom veku, s podobnými záujmami a zároveň sa učiť pozvoľna vo vlastnom tempe, ktoré lektor plne prispôsobí vašim potrebám a znalostiam.


Ako spomaliť starnutie cez učenie sa cudzích jazykov vo vyššom veku

Bez znalosti cudzích jazykov sa dnes už takmer nezaobídeme. Keď ovládame angličtinu, hneď sme pri cestovaní za hranice domova sebaistejší, ale využiť ju môžeme aj vtedy, ak sa do zahraničia odsťahujú naše deti a založia si tam rodinu. Navyše, ak jazyk ovládame aspoň na pasívnej úrovni, vieme si prečítať správy zo sveta a nadobudnúť lepší prehľad o tom, čo sa deje okolo nás[2] . A v neposlednom rade, neustálym precvičovaním si udržiavame náš mozog v kondícií a zlepšujeme kognitívne funkcie, vďaka čomu dokážeme pružne reagovať na akékoľvek zmeny či nepredvídateľné situácie.


Učte sa cudzie jazyky, či už s nami alebo bez nás. Váš mozog sa vám odvďačí. Odzrkadlí sa to aj vo vašom každodennom živote. Zapamätáte si dôležité termíny, rýchlejšie nájdete kľúče, na nakupovanie nebudete potrebovať zoznam a potrebné telefónne čísla budete vedieť naspamäť. Akýkoľvek tréning mozgu je prospešný a užitočný.

Autor článku: Jana Stanková

Neviete si dať rady pri výbere správneho kurzu?

×