Prihláste sa do newslettra a buďte v kurze.
Pohyb v každom veku – ako byť fit aj po päťdesiatke?

Pohyb v každom veku – ako byť fit aj po päťdesiatke?


Zadýchate sa, keď vyjdete zopár schodov, alebo ich zakaždým hravo zdoláte? Bolí vás chrbát vždy, keď sa zohnete, alebo dvíhate veci, zatiaľ čo iní vaši rovesníci to zvládajú bez problémov a vy im môžete len potichu závidieť? Možno ste si už všimli, že s pribúdajúcim vekom telo potrebuje viac starostlivosti, a čím horšie sa v ňom cítite, tým menšiu máte motiváciu vykonávať každodenné činnosti, nehovoriac o rozvíjaní ďalších zručností, koníčkov či vzdelávaní.

Prepojenie medzi telom, dušou a mozgom je nepopierateľné, veď nie nadarmo sa hovorí: “V zdravom tele zdravý duch”. Ak teda chceme udržať náš mozog v kondícii, nesmieme zabúdať ani na zvyšok nášho tela.

Prečo sa hýbať aj vo vyššom veku?

Pravidelný pohyb po päťdesiatke pozitívne ovplyvňuje naše fyzické aj duševné zdravie. Posilňuje srdce, zlepšuje krvný obeh a udržiava svaly v kondícii. Navyše podporuje tvorbu kolagénu, vďaka ktorému sú kĺby pružnejšie, čím zmierňuje bolesti a zvyšuje našu schopnosť vykonávať každodenné činnosti. Fyzická aktivita tiež stimuluje mozog a zlepšuje pamäť aj náladu, zároveň teda znižuje riziko depresie a úzkosti. Pohyb pre seniorov navyše prináša aj ďalšie množstvo výhod, okrem iného nové príležitosti, ako sa socializovať.


Starnite aktívne a nájdite si nových priateľov

Ako vyzerá aktívne starnutie? Aj tak, že vyrazíte na jogu pre seniorov a nadviažete nové známosti. Ak uprednostňujete cvičenie osamote, objednajte si online hodiny pilatesu a precvičte si popri tom svoje počítačové zručnosti alebo sa naučte nové. Akýkoľvek šport pre seniorov a interakcia s dobre naladeným lektorom je dobrým spôsobom, ako v dobrej nálade vykročiť do nového dňa. Možností je neúrekom, stačí si len vybrať to, čo je vám najbližšie.

Ktoré pohybové cvičenia sú vhodné pre seniorov?

Nebojte sa, aj keď hovoríme o športe, nejde o žiadne rekordné výkony. Pre seniorov existuje množstvo športov a cvičení, ktoré sa dajú prispôsobiť vašim konkrétnym fyzickým schopnostiam a zdravotnému stavu. Dôležité je, aby ste sa počas pohybu cítili dobre vy sami. Na to, aby ste boli fit, stačí niekedy naozaj málo. 

Joga je cvičenie pre všetkých bez ohľadu na vek.

Najjednoduchšie cvičenie pre seniorov

Ak chcete začať pozvoľna, siahnite po tom najprirodzenejšom pohybe, ktorý sa nám ponúka: kráčajte. Chôdza sa môže vykonávať kedykoľvek a kdekoľvek a nevyžaduje si žiadne špeciálne vybavenie, začať teda môžete okamžite. Pomôže vám rozprúdiť krvný obeh a ako budete postupne svoje vychádzky predlžovať, rovnako bude stúpať aj vaša kondícia a dobrá nálada.


Nájdite si šport, ktorý nebolí

S pribúdajúcimi rokmi je hľadanie pohybu, ktorý nám nespôsobuje nekomfortný pocit, čoraz náročnejšie. Nájsť si vhodný šport však môžu aj dospelí 55+. Medzi tie najobľúbenejšie patrí bicyklovanie, turistika či jednoduché prechádzky v lese.

Cyklistika pre seniorov

Cyklistika, či už na vonkajšom bicykli alebo stacionárnom, je skvelým spôsobom, ako si zlepšiť kardiovaskulárnu kondíciu, a to bez nadmerného zaťaženia kĺbov. A ak sa navyše rozhodnete na bicykli vyraziť do prírody, strávite hodnotný čas na čerstvom vzduchu a spoznáte širšie okolie.

Turistika pre starších

Výborným spôsobom, ako si zlepšiť svoju fyzickú kondíciu a vychutnať si pobyt v prírode, je aj turistika. Chôdza po rôznorodých terénoch pomáha posilniť svaly dolných končatín, zlepšiť rovnováhu tela a zlepšiť kondíciu bez nadmerného zaťaženia kĺbov. Ako seniori najskôr začnite s jednoduchšími trasami a postupne pridávajte náročnosť podľa vlastných možností.

Kráčajte ako severania

Ak hľadáte svižnejší pohyb, no stále nohami pevne na zemi a po rovnejšom teréne, vyskúšajte napríklad čoraz populárnejší nordic walking. Nordic Walking, alebo severská chôdza, predstavuje ďalší zo športov ideálnych pre seniorov, ktorý kombinuje výhody chôdze s pridaním špeciálnych palíc. Práve používanie palíc pri chôdzi angažuje hornú časť tela, čo zvyšuje celkovú svalovú aktivitu a zároveň znižuje záťaž na kolená a iné kĺby. Tento typ cvičenia je tak na jednej strane šetrný k telu, ale zároveň veľmi efektívny pre zlepšenie kardiovaskulárneho zdravia, sily a vytrvalosti. Nordic Walking je prispôsobiteľný rôznym úrovniam kondície a dá sa vykonávať takmer kdekoľvek – v parkoch, na mestských chodníkoch alebo v prírode. Pri výpočte pohybových cvičení vhodných pre seniorov však nemôžeme zabúdať ani na jogu.


Joga sa dá cvičiť aj na stoličke

Mysleli ste si, že joga pre seniorov neexistuje? Ďalej od pravdy ste byť nemohli! Joga je veľmi rešpektujúce cvičenie, a preto ponúka nekonečné možnosti, ako sa prispôsobiť vašim potrebám. Ak vám teda zdravotný stav nedovoľuje vyskúšať jej tradičnú formu, joga pre starších bude pre vás ako stvorená. Čakajú vás jednoduché cviky na stoličke vykonávané pod vedením lektora, vďaka ktorým si poriadne ponaťahujete svaly, rozhýbete stuhnuté partie, upokojíte svoj dych a zrelaxujete. Znížite tak úroveň stresu a zároveň si zlepšíte celkovú duševnú pohodu.

Každým krokom bližšie k zdraviu

Investícia do cvičenia je investíciou do kvalitného života v každom veku – ak sa staráme o naše telo, odvďačí sa nám rezkou mysľou, a preto nezabúdajme na pohyb a urobme z neho každodennú súčasť nášho života. Ak chcete byť fit aj po päťdesiatke, vyskúšať môžete napríklad našu Jogu pre začiatočníkov a starších.

Autor článku: Jana Stanková

Neviete si dať rady pri výbere správneho kurzu?

×