Prihláste sa do newslettra a buďte v kurze.
Pohyb pre seniorov: šikovné tipy, ako udržať v kondícii seba aj svoju záhradku

Pohyb pre seniorov: šikovné tipy, ako udržať v kondícii seba aj svoju záhradku


Za cvičením pre seniorov nemusíte vôbec chodiť ďaleko. Jedným z najlepších spôsobov, ako si v staršom veku užívať voľný čas a zároveň sa udržiavať v kondícii, je totiž práca v záhradke. Ak vás teda neláka nordic walking či joga pre seniorov, možno vás osloví čerstvý vzduch, pohyb a možnosť povoliť uzdu svojej fantázii, ktoré na vás čakajú hneď za vašimi dverami. Tak prečo si nenatiahnuť záhradné rukavice a nevyskúšať si šikovné, lacné a originálne nápady do záhrady na vlastnej koži?

Pohyb pre seniorov

Viete, čo je na záhradníčení pre seniorov najlepšie? Pohyb! Hrabať, kopať, sadiť a zalievať rastliny, to všetko sú aktivity, ktoré vás udržia v pohybe. A nebojte sa, nie je to o žiadnom náročnom maratóne, ale o jemnom a príjemnom cvičení. Každý úkon, ktorý v záhradke spravíte, posilňuje vaše srdce, svaly a kĺby. Takže, nechajte televízor a počítač na chvíľu odpočívať a doprajte si trochu prírodného fitnessu priamo vo vašej záhrade.

Vychutnajte si slnko a dobré počasie

Práca v záhradke však nie je iba o pohybe samotnom. Slnečné svetlo je výborným zdrojom vitamínu D, ktorý je nevyhnutný pre vaše kosti a imunitný systém. Navyše, pobyt na čerstvom vzduchu vám určite zlepší náladu, zníži stres a podporí lepší spánok.


Šikovné, lacné a originálne nápady do záhrady

Nebojte sa, záhradníčenie nemusí byť drahé. Na to, aby sa vám prvé kroky do záhrady robili čo najľahšie, sme vám pripravili zopár jednoduchých nápadov, ktoré môžete vyskúšať bez toho, aby ste potrebovali špeciálne vybavenie.

Recyklácia a upcyklácia

Darujte nový život starým nepotrebným veciam. V záhrade môžu získať nový život! Premeňte staré palety na vertikálne záhony alebo kvetinové stojany, využite staré pneumatiky ako farebné kvetináče či staré kuchynské nádoby, do ktorých zasadíte bylinky. Stačí trochu fantázie a vaša záhrada bude plná unikátnych dekorácií.

Malé vodné prvky

Myslite aj na vtáčiky a ďalších malých obyvateľov vašej záhrady. Pridajte do nej malé nádobky, hrnčeky či misky vyradené z kuchyne, cez ktoré necháte pretekať nenápadný prúd vody. Prirodzene zapadnú do terénu a nielen potešia vaše oči aj dušu, ale tiež pomôžu zvýšiť biodiverzitu a priniesť život do záhrady.

Kompostovanie

Zvyšky z kuchyne, lístie a iný organický materiál sa môžu vo vašej záhrade premeniť na hodnotný kompost, ktorý zlepší kvalitu pôdy a podporí rast kvetov, byliniek či zeleniny A vy budete mať to najlepšie prírodné hnojivo priamo zo svojej záhrady.

Záhrada pre seniorov

Ako mať radosť z dobre vykonanej práce v záhrade a zároveň sa vyhnúť zbytočným bolestiam chrbta? Zacvičte si naše cviky na chrbát pre seniorov a v záhrade dbajte na to, aby ste si chrbticu podľa možností šetrili čo najviac.

Práca v záhrade je pohladením pre telo aj pre dušu.

Vertikálne záhony

Vertikálne záhony využijete najmä vtedy, keď sa k rastlinkám nechcete zakaždým zohýbať. Stačí zopár drevených paliet, ktoré upevníte na stenu alebo plot a vyplníte ich zeminou. Takéto záhony sú ideálne na pestovanie byliniek, jahôd alebo kvetov. A navyše šetria miesto.

Bylinková špirála

Bylinková špirála je dekoratívny a funkčný prvok, ktorý šetrí miesto a umožňuje pestovať rôzne druhy byliniek bližšie k vašim rukám. Navŕšte zeminu do malého kopčeka a vytvorte na jeho úpätiach špirálovitý tvar z kameňov alebo tehál. Výsledok je nielen krásny, ale aj praktický.

Hurá do záhrady!

Tak vidíte, záhradníčenie je nielen skvelý spôsob, ako dopriať relax svojej mysli, no predstavuje aj jednoduché cvičenie, ktoré poriadne rozhýbe vaše telo. Takže chyťte rukavice a lopatku a vyrazte do záhrady! Odmenou vám bude, ako sa hovorí, v zdravom tele zdravý duch.

Nech vaša záhrada prekvitá a vy s ňou!


Autor článku: Jana Stanková

Neviete si dať rady pri výbere správneho kurzu?

×